Pierre Soulages
       
 
over pierre soulages


Pierre Soulages is geboren op 24 december 1919 in Rodez, Aveyron in het zuiden van Frankrijk. Al jong voelt hij zich aangetrokken tot de Romaanse kunst en de prehistorie. Als hij begint met schilderen is in zijn omgeving de moderne kunst nog niet doorgedrongen. Op 18 jarige leeftijd reist hij naar Parijs, waar hij musea bezoekt en gefascineerd raakt door de het werk van Picasso en Cézanne, een ware openbaring.
Soulages wordt in Parijs toegelaten op de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, maar keert uit onvrede al snel terug naar Rodez om zich te richten op een studie filosofie.
Dan breekt de oorlog uit en wordt hij gemobiliseerd, na zijn demobilisatie in 1941 verhuist Soulages naar Montpellier. Hij wordt toegelaten op de École des Beaux-Arts, waar hij de studente Colette Llaurens ontmoet. Met haar bezoekt hij regelmatig Musée Fabre en in 1942 trouwen zij. In datzelfde jaar wordt Soulages opgeroepen om als arbeider in Duitsland te gaan werken. Hij zal onderduiken en met valse papieren kan hij in Zuid-Frankrijk blijven en werken als wijnbouwer. Het is een periode waarin hij niet aan schilderen toekomt.