Pierre Soulages
       
 
nieuws


Musée Soulages in Rodez, verslag van de opening op 30 mei 2014

door Martine de Heij

Een stukje kunstgeschiedenis is geschreven, op vrijdag 30 mei 2014 is het Musée Soulages in Rodez, Zuid-Frankrijk officieel geopend. Pierre Soulages, de man van het zwart en licht, heeft zijn eigen museum in zijn geboorteplaats. Het is een spectaculair museum geworden en Pierre en zijn vrouw Colette zijn aanwezig. De opening wordt verricht door president François Hollande. Het hele weekend is het museum gratis toegankelijk en de belangstelling is enorm, 15.000 bezoekers in 3 dagen tijd zal later blijken.

aankomst françois hollande

hollande met soulages

aankomst François Hollande

Tussen de bomen van het stadspark Jardin du Foirail, zien we in de verte het ultramoderne museum. Drommen mensen hebben zich verzameld op de Avenue Victor Hugo. Er is feest in Rodez, want de stad heeft er een aanwinst bij die verstrekkende gevolgen kan hebben. De plaatselijke bevolking loopt uit en dan zijn er de genodigden, van over de hele wereld is veel belangstelling voor Soulages en zijn museum.

Als we ondanks de uitnodiging pas na anderhalf uur het museum in lopen, worden we in de grote en door vele ramen verlichte entree welkom geheten. Eveneens op deze verdieping is het klasse restaurant La Bras gelegen, maar we willen naar beneden, want daar gaat het gebeuren. En dan stappen we binnen in de wereld van het 'zwart en licht'.


museum soulages      


Het werk van Soulages is overal ter wereld te zien, in de meest toonaangevende musea en galeries, maar zoals het hier in dit splinternieuwe museum wordt tentoongesteld is overweldigend! Nog nooit eerder heb ik zoiets gezien. Dit museum is geen gewoon museum, het is een belevenis.

musée soulages werkenGrote expositieruimten die met smalle doorgangen met elkaar zijn verbonden, sommigen met hoge, langwerpige ramen. Muren van bewerkt zwart staal, prachtige vloeren die via het binnenkomende licht silhouetten laten zien. En dan de werken van Soulages, die in deze geweldig afgestemde omgeving 'oplichten'. Woorden schieten te kort om uit te leggen hoe dit sfeervolle geheel overkomt. arno bauman in musée soulages

Op een film in het auditorium zien we hoe het Catalaanse architectenbureau RCR samen met Soulages dit genoegen tot stand laat komen. De ontwerpen van Ramon Vilalta, Carme Pigem en Rafael Aranda zijn gekozen uit 98 inzendingen van alle deelnemende architectenbureaus. Met een enorme toewijding en tot in de kleinste details krijgen de aan elkaar geschakelde 'kubussen' vorm.

Zo afgestemd als het interieur is met het werk van Soulages, zo zorgvuldig wordt het exterieur afgestemd op de omgeving buiten. In het hart van de stad verrijst een uniek museum bekleedt met geroest Corten staal. Zo wordt de uit roodbruine steen opgebouwde kathedraal Notre-Dame, die iets hoger in de stad aan dezelfde Avenue ligt, met het museum verbonden.
musé soulages buiten


Het hele weekend staat in het teken van de opening en vanavond zijn er festiviteiten in het park en op het plein voor de kathedraal, duizenden mensen zijn op de been.
Het museum geeft het publiek dit weekend gratis toegang. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom en de gigantische rij mensen die vanaf het museum door het park slingert wordt maar niet korter.

De volgende dag gaan we weer naar het museum, eerst lopen we helemaal rond het gebouw om het van alle kanten te bewonderen. Vanaf de achterzijde zien we pas hoe groot het museum van 22 miljoen Euro is.

musé soulages exterieur
De aan elkaar verbonden delen hangen gedeeltelijk in de vrije lucht en ook hier weer speelt het licht een grote rol. De roestkleur verandert door de weersomstandigheden steeds van kleur, van diep en donker bruin, tot fel oranje.

In het museum is het geenszins rustiger dan gisteren, maar nu is er tijd om films te bekijken en de tijdelijke tentoonstelling ‘Outrenoir en Europe, Musée et Fondations’.


musée soulages binnen


wachtenDe opkomst is boven verwachting hoog en de enorme rij met belangstellenden slinkt niet. Alle dagen hebben de mensen er uren wachten voor over om zelf het museum te kunnen zien, wat het karaktervolle, maar toch wat verscholen Rodez op de kaart zet.

Op de dag van de officiële opening heb ik mijn cadeau aan Colette kunnen geven en vandaag signeert Pierre voor mij mijn nieuwe aanwinsten. Hij schrijft over mijn bezoek bij hen thuis, enige jaren geleden.

martine de heij bij pierre soulages    martine de heij ontmoet Colette

Prachtige mensen, die met niet aflatende inzet en met alles wat in hun macht ligt acte de présence geven. Iedere dag komen zij naar het museum, op donderdagavond voor de pers-opening, op vrijdag voor de opening van ‘Outrenoir en Europe’, vrijdag voor de officiële opening en zaterdag en zondag voor het publiek.

En dan is het tijd om te gaan, na twee mooie dagen in het Musée Soulages neem ik afscheid en als laatste van Colette, ook nu weer ben ik een bijzondere ervaring rijker.


werk soulages

Peinture 157 x 222 cm, 1989