Pierre Soulages
       
 
nieuws


Over Musée Soulages in Rodez

Op 30 mei 2014 vindt de inauguratie plaats van Musée Soulages in Rodez, Frankrijk.
De opening wordt verricht door president François Hollande. Het ultramoderne museum is een eerbetoon aan Frankrijks' belangrijkste nog levende schilder Pierre Soulages en is gevestigd in het hart van zijn geboortestad.

entree musée soulages

In 2005 doneren Pierre Soulages en zijn vrouw Colette 500 werken en documenten aan de agglomeratie Grand-Rodez. De eerste en grootste donatie ooit in Frankrijk van een nog levende kunstenaar. In 2007 wordt definitief besloten om in Rodez het Soulages museum te laten verrijzen.
98 ontwerpbureaus dingen mee om het winnende ontwerp te leveren. In 2008 valt de keus op het Catalaanse architectenbureau RCR, het ontwerp is van Philippe Maffre. De keuze van de locatie is dan al bepaald, het wordt Le Jardin du Foirail aan de Avenue Victor Hugo. Op deze plek vormt het museum als het ware een brug tussen het historische centrum van Rodez en de nieuwe wijken.

De Soulages' zijn vanaf het begin nauw betrokken bij de totstandkoming, waarbij de visie van de meester doorslaggevend is. De echtelieden volgen de bouw op de voet en komen daar meerdere malen voor naar Rodez. Een aantal weken voor de grote opening verblijven zijn in de stad voor de inrichting van het museum.


museum soulages


Het museum is met respect voor het omringende landschap tot stand gekomen. Het is opgebouwd uit een aantal aaneengesloten rechthoekige volumes en de gevelbekleding is van Corten staal. Het staal is geroest en afgewerkt met een weerbestendige beschermlaag. De kleur past perfect bij de kathedraal, iets hoger in de stad en gelegen aan het einde van de Avenue Victor Hugo. Bovendien doet de chromatiek denken aan het rode zandsteen van Rodez. De kosten van het museum bedragen € 21,5 miljoen.
Het museum wil een referentiepunt worden voor internationale hedendaagse kunst. Het biedt 1700m² expositieruimte voor een permanente tentoonstelling van Soulages' werk en een zaal van 500 m² voor wisselende internationale tentoonstellingen van contemporaine kunst. Een belangrijke wens van Soulages, om uiteenlopende en vernieuwende vormen van contemporaine kunst uit alle windstreken te laten zien, is hiermee in vervulling gegaan.

Openingstentoonstelling
De openingstentoonstelling 'Outrenoir en Europe: Musées et Fondations' op 31 mei tot 5 oktober 2014 stond in het teken van Soulages' Outrenoir. Nog niet eerder is er in Europa over dit exclusieve onderwerp een tentoonstelling op zo'n grote schaal geweest. Musea en fundaties uit Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Noorwegen selecteerden in overleg met Soulages in totaal 30 grootschalige Outrenoirs vanaf 1979 tot heden uit de eigen collectie. Een representatieve aanvulling die het permanente werk in het museum completeert.


Peinture

Peinture 117 x 165cm, 2008